Hoe ziet de migratiestraat eruit?

Een migratiestraat duurt typisch een zestal maanden. We kunnen de tijdslijn als volgt grafisch weergeven:

We starten elke golf met een kick-offvergadering: we overlopen samen met jullie een aantal principes van het Bibliotheeksysteem, praktische afspraken, verwachtingen,... Terwijl jullie het huiswerk invullen (inventariseren van o.a. reglementen, exemplaarcategorieën, abonnementen,...), analyseert Cultuurconnect de exportbestanden van jullie titels, leners en transacties. Vervolgens krijgen de ambassadeurs* een systeemopleiding en worden de parameters van alle bibliotheken ingericht. Van zodra die in het systeem zitten en goedgekeurd zijn, kunnen er geen abonnementen, reglementen, kasten,... meer worden toegevoegd of aangepast tot de bibliotheek live gaat. Wanneer de inrichting is gebeurd, kunnen de exportbestanden in verschillende iteraties worden opgeladen en getest. Van zodra er titelgegevens en lenersrecords in het systeem zitten, kunnen jullie aan de RFID-testen beginnen en worden er opleidingen voorzien. Wanneer we tot slot het definitieve bestand van titels en exemplaren opladen kunnen jullie een week niet meer catalogiseren of exemplaren toevoegen. Daarna volgt het opladen van het definitieve lenersbestand (incl. actieve transacties). Terwijl dat bestand wordt verwerkt kunnen er geen lenersacties meer worden uitgevoerd en is de bib de facto gesloten. Tijdens de sluitingstijd van de bibliotheek worden de RFID-toestellen en de Bibliotheekwebsites omgezet, migreren we ook de Mijn Bibliotheek-profielen en wordt alles nog een laatste keer doorgetest. De bibliotheek kan zelf bepalen op welke dag er effectief van start wordt gegaan met het nieuwe Bibliotheeksysteem, binnen een tijdspanne van een vastgelegde week.

* Een ambassadeur is een bibliotheekmedewerker met gevorderde kennis die deze mee uitdraagt in de bibliotheeksector. Aan het begin van elke migratiegolf vragen we iedereen die dat wil om zich op te geven als ambassadeur voor die migratiegolf. Deze personen krijgen een aparte “systeemopleiding”, voeren de parameters in voor hun eigen bibliotheek (evt. voor andere bibliotheken), en vormen een aanspreekpunt voor meerdere bibliotheken.