Mails van formulieren in de nieuwe bibsite

Er zijn vaak problemen met het versturen van de formulieren of hun bevestigingsmails.

Daarom hier enkele tips over de mailhandlers in de nieuwe bibliotheekwebsites:

1. Afzender

De afzender van de mail is best altijd de site:mail. Anders verhoogt de kans dat de mail in de ongewenste mail terechtkomt. Dan komt het adres van de afzender namelijk niet overeen met dat de server die de mail verstuurd.

2. DNS-record instellen

Mails worden verstuurd uit naam van jullie domein (meestal @gemeente.be). Daarom stelt degene die het domein beheert best dit record in in de DNS:

TXT "v=spf1 include:_spf.bibliotheek.be ~all"

3. Reply-to: nieuwe functie

In de tab "Uitgebreid" bij het bewerken van een mailhandler staat er een extra optie - "Reply-to email":

Bij dit reply-to veld laat je best het e-mailaders invullen uit het formulier (als dit gevraagd wordt natuurlijk). Zo ontvang je antwoorden mét het e-mailadres van degene die het formulier indiende én kan de afzender van de mail toch de site-mail zijn.

Veel bibliotheken gebruiken namelijk het e-mailadres van degene die invult als afzender om makkelijker te kunnen antwoorden. Maar de afzender is zoals gezegd in punt 1 beter de site-mail. Met een reply-to kun je de lener echter nog steeds makkelijk antwoorden.

Waar vind je het (zie de nummers op de afbeelding):

1. Klik op "Bewerken" naast de mailhandler

2. Ga naar de tab "Uitgebreid" bij het scherm dat verschijnt

3. Bij "Aanvullende instellingen" staat het veld om een reply-to-mailadres in te vullen.