Wat zijn de hardware- en softwarevereisten voor Bibliotheekwebsites?

Inleiding

Cultuurconnect formuleert richtlijnen voor de keuze voor de hard- en software die zijn samengesteld met het oog op een optimale, veilige en performante werking van het Wise Eengemaakt Bibliotheeksysteem en de Bibliotheekwebsites. Het niet volgen van de richtlijnen impliceert dat de optimale werking van het systeem in dat geval niet gegarandeerd kan worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in deze gevallen geheel bij de gemeente/bibliotheek en niet bij Cultuurconnect.

Daarnaast formuleert Cultuurconnect in cursief ook een aantal adviezen. Het staat de gemeente/bibliotheek vrij deze adviezen al dan niet te volgen.

Alle hardware-, software- en netwerkvereisten voor het Eengemaakt Bibliotheeksysteem en de Bibliotheekwebsites zijn gebundeld in één overzichtelijk document dat je hier kan downloaden.

De vereisten werden opgesteld in overleg met de leverancier en de werkgroep Eengemaakt Bibliotheeksysteem - experten Techniek.

Webtoepassing Bibliotheekwebsites

Minimaal worden volgende en alle toekomstige nieuwe versies van onderstaande internetbrowsers ondersteund:
    Volledig ondersteund:

• Internet Explorer voor Windows: 11
    • Edge voor Windows: versies 38 en 39
    • Firefox voor Windows en Mac OS/X : 50 en verder
    • Firefox voor Android: versie 52.0.2
    • Firefox voor iOS: versie 7.0
    • Chrome voor Windows, Mac OS/X, Android (mobile): 55 en 56
    • Safari voor Windows en Mac OS/X: versie 10 en hoger
    • Safari voor iOS 10.3.1

Ondersteund volgens het principe van ‘graceful degradation’ waarbij de functionaliteiten van de applicatie beschikbaar blijven maar de weergave kan verschillen met de overeengekomen weergave:

• Firefox voor Windows en Mac OS/X: 45.7.0esr
    • Internet Explorer voor Windows: 10

Voor een goede en volledige werking van Bibliotheekwebsites op publieke computers die afgeschermd zijn met kiosksoftware (bv. om te verhinderen dat de bibliotheekbezoeker surft naar andere websites dan de catalogus), dienen volgende websites vlot bereikbaar te zijn (op de whitelist te staan):

*.bibliotheek.be - o.a. voor covers
    *.uitdatabank.be - tonen resultaten van UIT-databank
    www.dbnl.org - koppelingen naar volledige teksten van Dbnl
    *.google-analytics.com - Google Analytics
    *.googletagmanager.com - Google Analytics
    http://www.google.be/maps - Google Maps
    *.hotjar.com - Hotjar Analytics
    *.aquabrowser.be - AquaBrowser api
    *.aquabrowser.nl - AquaBrowser api
    http://browser-update.org
    *.wikipedia.org - Wikipedia
    *.wikidata.org - Wikipedia
    *.muziekweb.nl - muziekfragmenten

Advies: Gebruik kiosksoftware of browser timeouts om tussen verschillende gebruikers van publieke computers door nieuwe browsersessies op te starten. Bezoekers melden zich vaak aan op websites (bv. ook in de Bibliotheekwebsites om exemplaren te verlengen of lijstjes te maken) en vergeten zich nadien af te melden, zodat hun gegevens zichtbaar blijven voor de volgende gebruiker. Het afbreken van de browsersessie is hiervoor de enige oplossing.

Advies: Zorg ervoor dat de besturingssystemen van alle computers, zowel die voor Wise, als voor Bibliotheekwebsites als voor zelfbedieningsautomaten zo up to date mogelijk zijn en nog ondersteund worden! (zo is Windows XP al sinds 8/4/2014 niet meer ondersteund door Microsoft, wat betekent dat beveiligingslekk.en en andere problemen niet meer worden opgelost). Voorzie ook up-to-date antivirus- en antispyware-software.