Wat zijn de hardware- en softwarevereisten voor het Eengemaakt bibliotheeksysteem?

Inleiding

Cultuurconnect formuleert richtlijnen voor de keuze voor de hard- en software die zijn samengesteld met het oog op een optimale, veilige en performante werking van het Wise Eengemaakt Bibliotheeksysteem en de Bibliotheekwebsites. Het niet volgen van de richtlijnen impliceert dat de optimale werking van het systeem in dat geval niet gegarandeerd kan worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in deze gevallen geheel bij de gemeente/bibliotheek en niet bij Cultuurconnect.

Daarnaast formuleert Cultuurconnect in cursief ook een aantal adviezen. Het staat de gemeente/bibliotheek vrij deze adviezen al dan niet te volgen.

Alle hardware-, software- en netwerkvereisten voor het Eengemaakt Bibliotheeksysteem en de Bibliotheekwebsites zijn gebundeld in één overzichtelijk document dat je hier kan downloaden.

De vereisten werden opgesteld in overleg met de leverancier en de werkgroep Eengemaakt Bibliotheeksysteem - experten Techniek.

Hardware- en softwarevereisten Clientsoftware Wise

Wise is een Java client-server toepassing en draait op elk besturingssysteem (vanaf Windows 7, Mac, Linux). De client kan ook draaien op een thin client (Citrix, VMWare view, Terminal server, …). De client wordt bij het opstarten automatisch up to date gebracht met de laatste patches en releases.

De clientsoftware voor Windows maakt gebruik van Java Embedded (Java 8 minimaal versie 1.8.60) die automatisch wordt meegeïnstalleerd (dus geen aparte installatie nodig!). Voor Linux en Mac dient Java 8 wel vooraf te worden geïnstalleerd.

Minimale eisen voor de Wise client van een baliestation (klanten opzoeken, inschrijven, exemplaren opzoeken, uitlenen, innemen, verlengen, reserveren)

• Systeemeisen: Dual Core 2GHz / 2GB werkgeheugen
    • Schermresolutie: 1024 x 768
    • Diskspace: 250 MB (vrije schijfruimte)

Minimale eisen hardware voor de Wise client van een werkstation (exemplaren bestellen, catalogiseren, statistieken maken, etc.).

• Systeemeisen: Quad Core 2GHz / 4GB werkgeheugen
    • Schermresolutie: 1280 x 1024 (minimaal), 1920 x 1080 (aanbevolen)
    • Diskspace: 250 MB (vrije schijfruimte)
    • Browser (voor statistieken en rapporten): Chrome, Firefox of Internet Explorer (twee meest recente releases worden ondersteund)

Wise heeft ook een webtoepassing voor parameterbeheer, de Wise manager, met dezelfde minimale eisen voor de hardware als het werkstation.

Wise werkt met een centrale e-mailserver voor het versturen van e-mails en heeft dus geen mailmerge-functionaliteiten nodig.

Wise kan werken met allerlei courante randapparatuur: printers, ticketprinters, barcodescanners, kaartlezers (bv. mifare ACR, FEIG), RFID-lezers/platen, lenerspassen-printers, e-id lezers, … Wise gebruikt voor randapparaten de drivers van het besturingssysteem. De goede werking met randapparaten is enkel gegarandeerd bij het besturingssysteem Windows (bij andere besturingssystemen moet de werking worden getest).

Zelfbedieningsautomaten

De meeste hardware van zelfbedieningsautomaten zijn in beheer van de zelfbedieningsleveranciers zelf. Zelfbedieningsautomaten wisselen data uit met de Wise server via het SIP2-protocol. Je kan hier een lijst vinden van alle zelfbedieningsleveranciers die hun toestellen en software hebben getest met Wise.

Advies: Zorg ervoor dat de besturingssystemen van alle computers, zowel die voor Wise, als voor Bibliotheekwebsites als voor zelfbedieningsautomaten zo up to date mogelijk zijn en nog ondersteund worden! (zo is Windows XP al sinds 8/4/2014 niet meer ondersteund door Microsoft, wat betekent dat beveiligingslekk.en en andere problemen niet meer worden opgelost). Voorzie ook up-to-date antivirus- en antispyware-software.

Advies: Gebruik kiosksoftware of browser timeouts om tussen verschillende gebruikers van publieke computers door nieuwe browsersessies op te starten. Bezoekers melden zich vaak aan op websites (bv. ook in de Bibliotheekwebsites om exemplaren te verlengen of lijstjes te maken) en vergeten zich nadien af te melden, zodat hun gegevens zichtbaar blijven voor de volgende gebruiker. Het afbreken van de browsersessie is hiervoor de enige oplossing.